På grund av den föränderlinga situationen, timme för timme, får vi för närvarande många meddelanden över telefon och email gällande detta ämne. Vi förstår att den aktuella nyhetssituationen om spridningen av coronaviruset, och de tillhörande riskerna, är mycket oroande för många av våra deltagare och även för föräldrar. Våra programdeltagares välbefinnande är vår högsta prioritet. Vi följer därför den aktuella utvecklingen och de ansvariga myndigheternas officiella rekommendationer mycket nära, samt är i nära kontakt med alla deltagare, partners och kollegor utomlands. För att hålla dig uppdaterad har vi nu sammanfattat de viktigaste frågorna angående den aktuella situationen.

Enligt den senaste informationen (från och med 22 juli 2020) finns det nu undantag både för att ordna möten / ansöka om ett J-1-visum för au pairer och för direkt inresa till USA från ett land inom Schengenområdet. Dessa undantag gäller främst au pairer som matchas med värdfamiljer, vilket är en så kallad NIE (National Interest Exception). Bland andra kategorier är det särskilt familjer som arbetar inom det medicinska området. Du kan hitta exakta parametrar för kvalificering på den här webbplatsen för det amerikanska utrikesdepartementet.

Kan jag påbörja mitt program som planerat?

Enligt dagens situation är avresor möjliga för de flesta program från och med 11.05.2020. Vi kommer att göra allt för att kontakta de berörda deltagarna så snart som möjligt för att klargöra situationen och vad som är viktigt att tänka på. Om du har några frågor kontakta din kontaktperson, via telefon eller via email.

Jag befinner mig just nu utomlands. Måste jag omedelbart avbryta programmet och flyga tillbaka?

Vårt mål är att lyssna till alla deltagares önskemål på bästa möjliga sätt. Det handlar om att ta hänsyn till deltagarnas önskemål med även värdfamiljernas och våra partners önskemål. Från samtliga deltagares feedback hör vi hur era olika åsikter och önskemål är. Därför ber vi alla som vill avsluta programmet tidigt att informera oss via email så att vi kan arbeta utefter ert önskemål på bästa möjliga sätt.

Vad måste jag göra om jag vill flyga hem tidigare än planerat?

På grund av den publicerade globala resevarningen, som främst rör turister, kan vi förstå om du vill flyga hem tidigt. Eftersom resealternativen blir alltmer begränsade och flygresorna är begränsade på många ställen, vill vi be dig eller dina föräldrar att skicka ett email till din kontaktperson. Vi ger dig bästa möjliga support och försöker boka om din returflyg med vår resebyrå så snart som möjligt. Om du ingår i ett program där du skall boka ditt returflyg på egen hand, ger vi gärna dig eller dina föräldrar råd om återresa och samordnar alla nödvändiga ytterligare steg (t.ex. flygplatstransfer) genom vår lokala partners.

Jag skulle vilja avsluta mitt program tidigt. Måste jag bekosta returflyget själv?

För program där flyget är en del av programavgiften kan vi vanligtvis omboka returflyget. I vissa fall kommer kostnader att uppstå om den ursprungliga bokningsklassen inte är tillgänglig. För alla deltagare som har bokat sitt eget flyg, rekommenderar vi att du antingen kontaktar resebyrån som har utfärdat biljetterna eller pratar direkt med flygbolaget. Om du har några frågor, vänligen kontakta det aktuella företaget.

Täcker min internationella sjukförsäkring även behandling av COVID-19?

Behandling i samband med COVID-19 täcks av de internationella sjukförsäkringarna som ingår i din programavgift, precis som vid andra jämförbara sjukdomar.

Kan jag fortfarande resa inom värdlandet under mitt program?

För närvarande är resor i många länder inte längre möjliga eller endast möjliga i mycket begränsad omfattning. Beroende på när det slutet av ditt program är, kan resor bli möjliga igen vid ett senare tillfälle.

Bör jag för närvarande fortfarande ansöka för att komma iväg under sommaren?

Alla våra program som börjar under sommaren kan bokas så länge deadlinen ännu inte är nådd. Använd den tid du har nu för att skriva på din ansökan och gå igenom hela ansökningsprocessen hos oss. Om planerad avresa inte kommer att vara möjlig för dig är en gratis uppskjutning eller ombokning möjlig för alla program.